Pelspleje

Ny udgave under udarbejdelse

Den daglige pleje af pekingeseren
Af Marie Petersen

For at pekingeseren skal befinde sig godt, skal den have en kærlig opdragelse, være i god foderstand og være velplejet.

Pelsen
Pelsplejen starter indefra. Dvs. ønsker man, at pekingeseren skal have en pæn, blank og kraftig pels, skal den have en god alsidig, vitaminrig kost. I dag findes der flere rigtig gode foder mærker, som gør det ud for en god sund alsidig kost.
Pelsens tykkelse har dog også noget med arvelighed at gøre. For at være velplejet, børstes pelsen grundig igennem et par gange om ugen med en god naturbørste. Husk grundig børstning bag ørerne, hvor pelsen gerne vil samle sig i filter/knotter.
Så længe pekingeseren har hvalpeuld, er det en fordel at børste ofte på steder, hvor pelsen samler sig: bag ørerne, under forbenene og i ”bukserne”.
Hvis man bader sin pekingeser, skal der bruges en god hundeshampoo med efterfølgende god balsam. Pelsen skal føntørres bagefter.
Når pelsen er ren, filtrer den ikke ret hurtig. Derfor anbefales et regelmæssigt bad.

Øjne og næsefold
Øjnene ses efter dagligt; hår og snavs fjernes. Øjenomgivelserne og huden under næsefolden kan aftørres med en uparfumeret renseserviet.

Ører
Ørerne ses efter samtidig med børstningen. Eventuel snavs og ørevoks fjernes.

Tænder
Der vil ofte dannes tandsten hos små hunde, der ingen tandsoignering får. Tandsten giver løse tænder og dårlig ånde.
Det er ubehageligt at sidde med hund på skødet, som har dårlig ånde. Dernæst er det synd for hunden, at den allerede i en ung alder skal miste sine tænder pga manglende mundhygiejne.
Den bedste måde at forbygge tandsten på, er tandbøstning et par gange om ugen. Vænnes hvalpen til dette fra hvalpestadiet, finder den sig gerne i det.

Negle
Neglene klippes efter behov med en god skarp negleklipper.
En hund, der altid har for lange negle føler stort ubehag ved gang og som følge deraf, udvikler den en forkert gang.

Poter
Hårene mellem tæerne/trædepuderne klippes ned, så hunden står på selve poterne; ellers glider den let, når den går på et glat gulv.
Bliver tå-frynserne for lange, virker det forstyrrende på dens bevægelser. Hunden vil have den samme fornemmelse, som når man selv går med strømper, der er fem numre for store. Tå-frynserne klippes dog ikke helt bort, men trimmes, så de ikke virker for voldsomme.

Pekingeser i hvalpeklip
Hvis man synes, at pekingeseren har for meget pels, er en nedklippet velskabt pekingeser en fryd for øjet. Enhver hundesalon kan udføre en hvalpeklip.

Pelspleje i forbindelse med udstilling
Dagen før
Dagen før en udstilling får min pekingeser en ”hovedgennemgang”. Neglene og hårene mellem poterne ses efter. Tå-frynserne trimmes. Ører og ansigtet renses grundigt.
Den rene pels børstes godt igennem, så der ikke er den mindste lille filt/knot tilbage. Pelsen bør nu føles let og luftig

På selve udstillings dagen

På selve udstillingsdagen fugtes pelsen en anelse. Når pelsen er næsten tør, børster man efter denne vejledning:



1 . Børst pelsen op fra siderne for at fremhæve den rede tunge brystkasse, manken børstes fremefter – op over hovedet.

2. Børst først hårene på undersiden af øret, derpå børstes hårene bagpå øret opefter.

3. Børst hårene på skallen bagover, fremhæv evt. Den flade skalle med lidt fugt på børsten. Indtrykket af den brede flade skalle forstærkes ved at børste ørehår og ørebehæng ud til siderne og fremefter.

4. Ved børstningen deles halehårene midt på og børstes hen og ryggen og ned langs siderne for at forstærke indtrykket af en kort ryg.

5. Behænget på forbenene børstes ind mod krop

6. Bukserne børstes fremefter (ikke bagud), for at hunden kan syne så kort som mulig.

dkk fci agria drclauders